IPA PUTOVANJE NA SKADARSKO JEZERO

Tijekom vikenda 1. i 2. travnja 2017. g. organizirano putovanje na Skadarsko jezero u Crnoj Gori i Albaniji na kojemu je sudjelovalo ukupno 28 članova RK IPA Dubrovnik, RK IPA Hrvatskog Zagorja i RK IPA Virovitičko-podravska. Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima iz luke Dubrovnik-Gruž i nastavilo se prema granici s Crnom Gorom, te Bokokotorskim zaljevom i dalje do Budve i Svetog Stefana gdje je bila kratka stanka za foto-pauzu. Nakon prolaska kroz tunel Sozine i dolaskom do Virpazara ugledali smo Skadarsko jezero gdje su nas srdačno dočekali domaćini, članovi IPA Sekcije Crne Gore načelu s predsjednikom Vojislavom Dragovićem.

Plovidbom Skadarskim Jezerom koje je podijeljeno između Crne Gore i Albanije pružen nam je uvid u floru i faunu jednog od najljepših nacionalnih parkova Crne Gore koji čini površinu 40.000 ha i predstavlja najveće jezero u jugoistočnoj Europi. Područje se odlikuje izrazitim limnološkim karakteristikama, izuzetnim bogatstvom ornitofaune i ihtiofaune te bujnom vegetacijom močvarnog tipa. Brodom se zaustavljamo kod otočića Grmožur, opasan visokim zidovima, kilometrima udaljeno od kopna, poznat je kao crnogorski Goli otok, na njemu je veliki vladar Nikola I Petrović napravio zatvor u koji je slao neposlušne političke protivnike. Nakon zanimljive plovidbe po jezeru u obližnjem restoranu imali smo priliku probati jedan od najboljih delikatesom u Crnoj Gori, riblji specijaliteta: Skadarski krap.

Nakon smještaja i kratkog odmora u hotelu, putovanje se nastavilo posjetom vinarije „Šipčanik“. Podrum vinarije smješten je u nekadašnjem vojnom objektu bivšeg RZ JNA-a, danas predstavlja impresivnu vinariju s proizvodnjom visoko kvalitetnog vina sorte „Vranac“. Uz stručno vodstvo osoblja vinarije upoznali smo se s procesom proizvodnje i plasmanom vina, a nakon toga kušati i samo vino. Većina članova grupe zaključili da je ovo izvrsna prilika za kupovinu originalnog crnogorskog suvenira.

Nakon posjet vinariji, večernje zajedničko druženje s članovima IPA Sekcije Crne Gore nastavilo uz rijeku Cijevnu na večeri u nacionalnom restoranu „Nijagarini vodopadi“ uz prigodnu glazbu, ples i izvrsne domaće gastronomske specijalitete.

Sljedeći dan započinje s doručkom na otvorenom uz rijeke Cijevnu u ambijentu svitanja i laganog šuma vodopada. Nakon doručka pozdravljamo se s našim crnogorskim prijateljima i krećemo prema granici s Albanijom. Ulazimo u „Zemlju orlova i bunkera“, ali osim orlove na albanskim zastavama koje se ponosno vijore na sve strane, sve je manje i manje bunkera za vidjeti, ali zato je napredak vidljiv na sve strane. Na graničnom prijelazu Božaj-Hani Hotit dočekani smo od kolega iz albanske granične policije koji nas prepričaju do mjesta Baze. U franjevačkom samostanu srdačno nas dočekuje fra. Aleksandër Tanushi i u crkvi Sv. Petra i Pavla upoznaje nas s trnovitim putem koji je albanski narod katoličke ispovijesti imao kroz stoljeća povijesti u ovom kraju. Napuštamo mjesto Bajze i nastavljamo naš put prema gradu Skadru.

Ispred u katedrale Sv. Stjepana u Skadru, koja je donedavno bila pretvorena u sportsku dvoranu, dočekuju nas naši prijatelji iz Ulcinja zajedno s nadbiskupom mons. Angelom Massafrom. Nakon srdačnog dočeka i pozdravnih riječi nadbiskupa, služena je sveta misa za sve sudionike putovanja koju je predvodio policijski kapelan, don Ivo Borić. Poslije svete mise posjetili smo crkveni muzej posvećen žrtvama režima Envera Hoxha iz redova svećenstva među kojima su bila i dva hrvatskog porijekla. Od 1945. g. u Albaniji je likvidirano: 7 biskupa, 60 dijecezanskih svećenika, 20 redovnika, 8 redovnica i 10 sjemeništaraca. Obilazak Skadra se nastavilo i posjetom nekadašnjeg zatvora u kojem su bili zatvarani protivnici komunističkog vođe Envera Hoxha. Nakon toga, uslijedio je svečani ručak s prijateljima iz Albanije i Crne Gore u prekrasnom restoranu „Shqiponja“ smješten uz obalu rijeke Drima, a poslije ručka obilazak grada Skadra te povratak prema Crnoj Gori i Hrvatskoj. Albanija se nije mogla napustiti bez kupnje pokojeg suvenira, poznatog albanskog pića „Skanderbega“!

Za uspješnu realizaciju ovoga putovanja koje je zajednički organizirano od Regionalnog kluba IPA Dubrovnik i Policijske kapelanije "Sv. Vlaho" zahvaljujemo IPA Sekciji Crne Gore, graničnoj policiji i sindikatu policije Republike Albanije, te članovima regionalnih klubova IPA Hrvatsko Zagorje i IPA Virovitičko-podravske koji su nam se pridružili u zajedničkom putovanju u IPA prijateljstvu.

RK IPA Dubrovnik

 

Connect with us

Tko je online

We have 3 guests and no members online

Prijavite Se

Kontakt info

IPA Dubrovnik
Dr. Ante Starčevića 13
20000 Dubrovnik
Republika Hrvatska

+385 91 246 8466 (Viber)

dubrovnik@ipa.hr

Google Translate

Prijavite se na newsletter:

JoomShaper
View My Stats