PREDSJEDNIK RK IPA ZAGREB NA FESTI SV. VLAHA

Dana 3. veljače 2017. g. predsjednik Regionalnog kluna IPA Zagreb, Darko Minković u pratnji drage Josipe, gostovao je u Dubrovniku na poziv Regionalnog kluba IPA Dubrovnik. Gosti i dragi prijatelji iz Zagreba, ispred domaćina, Regionalnog kluba IPA Dubrovnik, dočekao je na Pločama, tajnik Vlaho Lujo koji je ujedno i slavio svoj imendan! Silaskom u Grad naši gosti imali su prilikom sjedočiti svječanosti Kandelore (Svijećnice), dan uoči Feste svetoga Vlaha. Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha pred Parčevom crkvom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitao Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’. Rektor crkve svetog Vlaha, don Toma Lučić, pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave za Festu, od pomoraca i svih onih koji Festu žive, a nisu prisutni na njoj. Čestitke i pozdravi stigli su sa svih strana svijeta.

Sljedećeg dana, nakon šetanje Stradunom i ispijanjem kave u jednom od dubrovačkih kafića, naši gosti popratili su procesiju s moćima svetog Vlaha kroz povijesnu jezgru Grada, te tako sudjelovali, zajedno s brojnim dubrovčanima, u obilježavanju 1045. Festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Nakon procesije gosti iz Zagreba, u crkvi svetog Vlaha prošli su obred "grličanja", koji se izvodi stavljanjem dviju isprepletenih svijeća ispod grla vjernika, i na taj način zaštili se od svih bolesti grla.

Predsjednik Minković, nakon nazočnosti na proslavi svetoga Vlaha u Dubrovniku, ispraćen je prema granici s Crnom Gorom gdje je nastavio svoj put na proslavu 48. Praznika mimoze u Herceg Novom, u sklopu nastavka projekta: "Zajedno protiv droge", te sljedećeg dana i na proslavu dana svetog Tripuna u Kotoru.

Ovaj je događaj još jedan u nizu prijateljskih susreta između dviju regionalnih klubova kojim se potvrđuje i njeguje najveća vrijednost međunarodne policijske udruge - IPA - prijateljstvo među policajcima!

RK IPA Dubrovnik

Connect with us

Tko je online

We have 8 guests and no members online

Prijavite Se

Kontakt info

IPA Dubrovnik
Dr. Ante Starčevića 13
20000 Dubrovnik
Republika Hrvatska

+385 20 443 016 
+385 20 444 710

dubrovnik@ipa.hr

Google Translate

Prijavite se na newsletter:

JoomShaper
View My Stats