PREDSJEDNIK RK IPA ZAGREB NA FESTI SV. VLAHA

Dana 3. veljače 2017. g. predsjednik Regionalnog kluna IPA Zagreb, Darko Minković u pratnji drage Josipe, gostovao je u Dubrovniku na poziv Regionalnog kluba IPA Dubrovnik. Gosti i dragi prijatelji iz Zagreba, ispred domaćina, Regionalnog kluba IPA Dubrovnik, dočekao je na Pločama, tajnik Vlaho Lujo koji je ujedno i slavio svoj imendan! Silaskom u Grad naši gosti imali su prilikom sjedočiti svječanosti Kandelore (Svijećnice), dan uoči Feste svetoga Vlaha. Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha pred Parčevom crkvom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitao Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’. Rektor crkve svetog Vlaha, don Toma Lučić, pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave za Festu, od pomoraca i svih onih koji Festu žive, a nisu prisutni na njoj. Čestitke i pozdravi stigli su sa svih strana svijeta.

Sljedećeg dana, nakon šetanje Stradunom i ispijanjem kave u jednom od dubrovačkih kafića, naši gosti popratili su procesiju s moćima svetog Vlaha kroz povijesnu jezgru Grada, te tako sudjelovali, zajedno s brojnim dubrovčanima, u obilježavanju 1045. Festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika. Nakon procesije gosti iz Zagreba, u crkvi svetog Vlaha prošli su obred "grličanja", koji se izvodi stavljanjem dviju isprepletenih svijeća ispod grla vjernika, i na taj način zaštili se od svih bolesti grla.

Predsjednik Minković, nakon nazočnosti na proslavi svetoga Vlaha u Dubrovniku, ispraćen je prema granici s Crnom Gorom gdje je nastavio svoj put na proslavu 48. Praznika mimoze u Herceg Novom, u sklopu nastavka projekta: "Zajedno protiv droge", te sljedećeg dana i na proslavu dana svetog Tripuna u Kotoru.

Ovaj je događaj još jedan u nizu prijateljskih susreta između dviju regionalnih klubova kojim se potvrđuje i njeguje najveća vrijednost međunarodne policijske udruge - IPA - prijateljstvo među policajcima!

RK IPA Dubrovnik

Connect with us

Tko je online

We have 29 guests and no members online

Prijavite Se

Kontakt info

IPA Dubrovnik
Dr. Ante Starčevića 13
20000 Dubrovnik
Republika Hrvatska

+385 91 246 8466 (Viber)

dubrovnik@ipa.hr

Google Translate

Prijavite se na newsletter:

JoomShaper
View My Stats