JADRANSKA KONFERENCIJA U SLANOME

ODRŽANA I. IPA BALKANSKO-JADRANSKA KONFERENCIJA U SLANOME

U vremenu od 25. - 27. rujna 2015. godine u hotelu Grand Admiral održana je I. IPA Balkansko-jadranska konferencija na kojoj su pored domaćina IPA Sekcije Hrvatske, sudjelovale su: IPA Sekcija Bosne i Hercegovine, IPA Sekcija Bugarske, IPA Sekcija Crne Gore, IPA Sekcija Grčke, IPA Makedonija, IPA Sekcija Slovenije i inicijativni odbor IPA Albanija te generalni tajnik svjetskog udruženja IPA, Geogios Katsaropoulos kao predstavnik IEB-a (Međunarodnog izvršnog odbora IPA).IPA Sekcije, Austrije, Mađarske i Srbije izostale su radi angažmana vezanog za izbjeglice, dali su potpunu potporu konferenciji i izrazile žaljenje što nisu mogle nazočiti u Slanom. Zbog istih razloga izostali su i predstavnici MUP-a Republike Hrvatske, te predstavnici lokalne uprave i samouprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Sama konferenija je  bila iznmno sadržajna od svečanog, strukovnog i kulturno zabavnog i izletničkog dijela, a sjednici je prethodila iznimno posjećena tiskovna konferencija. Konferencija započela himnom Republike Hrvatske i Međunarodnog policijskog udruženja te minutom šutnje za sve poginule policajce i članove IPA-a u svijetu.

Na svečanoj sjednici u uvodnom dijelu konferencije nazočnima se obratio predsjednik IPA Hrvatske Sekcije, Miljenko Vidak. Naglasio je razloge i ciljeve konferencije u budućnosti. Sadržajno obogatimo dosadašnje aktivnosti članica sekcije i pokrenimo nove projekte, razmijenimo iskustva sa već postojećim tradicionalnim konferencijama, rekao je među ostalim predsjednik Vidak. Konferencija je dodana vrijednost i potrebna je zato što su u zadnjih 15-ak godina mnoge sekcije osnovane i stasale su na ovim prostorima. Konferencija nije negacija Mediteranske konferencije Sekcija IPA ili konferencije Sekcija IPA Srednje i Istočne Europe, njima pripadamo i dalje ćemo sudjelovati u njihovom radu.

GENERALNI TAJNIK IPA GEOGIOS KATSAROPOULOS NA KONFERENCIJI!
Predsjednik IPA Pierre Martin Moulin, konferenciju je pozdravio pismom potpore, dostavljenom predsjedniku IPA Hrvatske Sekcije, Miljenku Vidak. Predsjednik Pierre je pozdravio sadržaj deklaracije ili kako je rekao, platforme na kojoj se zasniva nova konferencija na prostoru Balkana i Jadrana. Nije nazočio konferenciji a izostanak je opravdao svojom nazočnošću proslavi 70-e  godišnjice kantonalne policije , na čijem je čelu u Švicarskoj. Sudionici konferencije su mu uputili čestitku na ovom jzbileju.

Generalni tajnik George Katsaropoulos je nastupio na tiskovnoj konferenciji i u svečanom dijelu sjednice. Naglasio je važnost konferencije i modalitet suradnje među sudionicama konferencije i neposredno izrazio zahvalnost  njenim  inicijatorima, organizatorima i sudionicima. Predsjednik IPA Hrvatske Sekcije, Miljenko Vidak, uručio je plaketu konferencije generalnom tajniku za povijest. Plaketu su naravno naknadno uz kulturno zabavni program ponijeli predstavnici svih IPA Sekcija nazočnih na konferenciji u svojstvu suosnivača konferencije.

NAGRADE ZA RANIJE KONFERENCIJE!
Svečana sjednica konferencije je bila prilika da se Juri Ražov, članu IPA Zadar i Branku Kijurko, članu IPA Istra, zahvali i uruče prigodne plakete i priznanja za organizaciju Mediteranske konferencije IPA Sekcija u Zadru i konferenciji Sekcija IPA Srednje i Istočne Europe čiji je domaćin Bila IPA Hrvatska Sekcija.

STRUKOVNE  TEME!
Strukovni dio konferencije, iznimno su učinili zanimljivim, Janez Žabkar, predstavnik MUP-a Slovenije, Zinaida Gantchev, predsjednica IPA Sekcije Bugarske i Davor Čorak, predstavnik IPA Hrvatske Sekcije sa suradnicom Marianom Witovsky.

Prva dva izlagača su vrlo dobro povezali svoje izlaganje na temu „struktura sigurnosnih pojava nakon ulaska njihovih zemalja u Europsku Uniju sa trenutno aktualnim migracijskim procesima prema Europi. Iskustva su naravno bila različita. Predstavnik IPA Hrvatske Sekcije dr. med. Davor Čorak sa suradnicom Marianom je održao predavanje u kontekstu te teme o utjecajima tih pojava na mlađu populaciju.

SUPORT KONFERENCIJI!
IPA Dubrovnik posredstvom svog tajnika i međunarodnog delegata IPA Hrvatske Sekcije, Vlaha Luja, se iznimno potrudila da konferencija bude na visokom nivou organizacije. Angažirala je sve potrebite resurse u tolikoj mjeri da je predsjednik IPA Hrvatske Sekcije od svih sudionika, primio čestitke.

Pokazalo se kako IPA ima mnoge kadrovske potencijale i  tehničke resurse za organizaciju ovako zahtijevnog projekta. No mnogima će ostati u sjećanju iznimno uspješno i rutinersko vođenje tiskovne konferencije i svečanog dijela  konferncije od strane Sandre Vekić,  iz  PU Dubrovačko Neretvanske.

Sve čestitke i zahvalnost pripadaju i Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i njenom načelniku Tonćiju Radibratoviću koji je na sve zamolbe organizacijskog odbora IPA Hrvatske Sekcije, odgovorio pozitivno. Nažalost situacija i organizacija poslova vezanog za izbjeglice spriječili su ga da neposredno sudjeluje u programu konferencije.

KULTURNO  ZABAVNI  PROGRAM!
Sudionici su imali prigodu upoznati  Ston, njegove zidine, okoliš, solanu, vino, kamenice, bogatu povijest te gastronomiju „gornjih sela“ općine Dubrovačko Primorje“.  Grad Dubrovnik je bio neodoljiva meka onih koji do sada nisu bili u toj prilici. LINĐO su zaplesali mnogi od najstarijih do najmlađih. Prva Balkansko-jadranska konferencija IPA Sekcija, koje dodiruju Balkan, Jadransko more i zemlje u okruženju, ostat će u sjećanju sudionika, osnivača, a mnogim narednim  generacijama IPA  za uzor prijateljstva među policajcima svijeta.

BUDUĆNOST  KONFERENCIJE!
Konferencija je odlučila da će se  „Druga Balkansko-jadranska konferencija" održati u Makedoniji, 2016. g. treća u Grčkoj 2017. g. a četvrta u Bugarskoj, 2018. g. u organizaciji IPA Sekcija tih zemalja. Za početak nove konferencije, obećavajuća perspektiva. Poželimo joj dugovječnost a prije svega sadržajnost i suradnju svih sudionica, kako nacionalnih sekcija tako i njihovih IPA klubova.

IPA Sekcija Hrvatska

Connect with us

Tko je online

We have 12 guests and no members online

Prijavite Se

Kontakt info

IPA Dubrovnik
Dr. Ante Starčevića 13
20000 Dubrovnik
Republika Hrvatska

+385 20 443 016 
+385 20 444 710

dubrovnik@ipa.hr

Google Translate

Prijavite se na newsletter:

JoomShaper
View My Stats